Posted on

Honden tanden poetsen

Gebitsverzorging, wat bijvoorbeeld kan door bij honden tanden te poetsen, is van groot belang om te zorgen dat tandplak niet kan worden omgezet in tandsteen. Tandplak is een geelwit laagje dat bestaat uit slijm, voedselresten en bacteriën. Wanneer deze tandplak wordt omgezet in een harde laag, ontstaat er tandsteen. Tandsteen kan zorgen voor ontstekingen in het gebit van uw hond.

Gebitsverzorging van uw hond

Honden tanden poetsenHet is verstandig om honden al vanaf jongs af aan te laten wennen aan het poetsen van hun tanden. Zoals bij iedere stap in het opvoedingstraject van een pup zal hij moeten wennen en het is daarom erg belangrijk om hem te belonen wanneer hij gehoorzaamt. Een methode om de hond te laten wennen is door bij het knuffelen zijn wang over zijn kiezen en hoektanden te masseren.

Tandendoekjes

Wij adviseren u niet direct te starten met een tandenborstel. Laat hem eerst wennen aan de aandacht die aan zijn gebit besteed wordt, poets de tanden van de pup daarom met uw vingers. U kunt hiervoor speciale tandendoekjes gebruiken.

Tandenborstel

Wanneer dit goed gaat kunt u overstappen naar het poetsen met een tandenborstel. Hiervoor zijn speciale tandenborstels ontwikkeld die het tandvlees niet beschadigen en waarmee het eenvoudig is om de binnenkant van de tanden te reinigen. De meeste tandplak zit op de overgang van tand naar tandvlees.

Tandpasta

Nadat uw hond gewend is aan de tandenborstel volgt de volgende stap: hondentandpasta. Gebruik hiervoor geen menselijke tandpasta, dat kan de maag van uw hond irriteren en daarnaast zijn de bacteriën in het gebit van een mens anders dan de bacteriën in de bek van uw hond.

Eventueel kunt u nog overwegen de overstap te maken van een standaard tandenborstel naar een elektrische tandenborstel.

Tandsteen voorkomen

Andere manieren om tandplak en daarmee tandsteen te voorkomen zijn:

    • Hondenspeeltjes; denk hierbij aan flosstouw . Hiermee maakt de hond zijn eigen tanden schoon en worden etensresten verwijderd. Etensresten is een van de belangrijkste oorzaken van tandplakvorming. Een ander gebitsreinigend speeltje is Kong Dental. De vorm van het bot, in combinatie met de groeven zorgen voor schonere tanden en tandvlees tijdens het kauwen. Door de groeven te vullen met tandpasta is het effect van de Kong Dental nog groter.
    • Botten/kluiven
    • Kauwstrips

Tandsteen verwijderen

Tandsteen dient professioneel verwijderd te worden. Omdat er veel bacteriën op het tandsteen zitten, is de kans op ontsteking en beschadiging van het tandvlees erg groot.

Er zijn twee mogelijkheden om de tandsteen bij uw hond te verwijderen: bij de dierenarts of bij een trimsalon. Wanneer uw hond onrustig is en het vervelend vindt wanneer zijn gebit aangeraakt wordt, kunt u de hond onder narcose laten brengen. Dit is alleen mogelijk bij de dierenarts. Wanneer uw hond erg bewegelijk is en u besluit toch naar een trimster te gaan, houd er dan rekening mee dat het erg lastig is om bij alle kiezen te komen.