Posted on

Hond bang voor vuurwerk

Voor veel mensen is de decembermaand een feestmaand met veel gezelligheid, lekker eten en als afsluiting van het jaar mooi vuurwerk. Voor honden kan het echter de meest verschrikkelijke maand van het jaar zijn met angst, veel gejank, geblaf en plotseling niet meer zindelijk zijn.

Hond bang voor vuurwerk

Hoezo is uw hond bang voor vuurwerk?

De ene hond is van nature gevoeliger voor geluidsprikkels dan anderen. Het geluid van een rammelende container kan resulteren in een agressieve of soms angstige reactie, een andere hond zal niet op- of omkijken en loopt rustig verder.

De reactie van een hond op geluidsprikkels kan versterkt worden door het baasje. Wanneer u zelf angstig bent voor vuurwerk; onbewust net iets sneller naar huis loopt wanneer u rondom de feestdagen uw hond uitlaat, of opschrikt wanneer u een knal hoort, kan er toe leiden dat uw hond ook angstig gedrag gaat vertonen.

Een natuurlijke reactie van een baasje is om de hond te troosten en te kalmeren met zachte woorden, gebaren en misschien zelfs wel te belonen met een koekje. Ondanks dat u de intentie niet heeft om de hond te belonen vanwege zijn gedrag, is dit wel hoe het kan overkomen bij de hond. Het beste is om de hond te negeren door hem niet aan te kijken en er niet tegen te praten wanneer hij bang is voor vuurwerk. Wat u kunt doen is hem op ontspannen, onopvallende wijze afleiden door wat oefeningen met hem te doen. Belangrijk is dat dit niet geforceerd gebeurt en dat u hem laat zien dat u zelf niet bang bent zodat hij op u vertrouwt en daardoor ook zelf rustiger wordt.

Wat kunt u doen zodat uw hond minder bang is voor vuurwerk?

Vuurwerktraining

Er zijn hondenscholen die vuurwerktraining geven. Het is belangrijk om hiermee ruim voor de decembermaand te beginnen. Enerzijds leert de hond dat het niets oplevert om bang te zijn voor vuurwerk, anderzijds leert u als baas om te gaan met een hond met angst.

CD’s met geluiden van vuurwerk en onweer

Het is ook mogelijk om uw hond vanuit thuis te trainen. Er bestaan cd’s met geluiden van vuurwerk en onweer. U begint de training door de cd af te spelen op een heel laag volume waarbij u ondertussen iets leuks doet met de hond. Als het goed gaat voert u na een aantal sessies langzaam het volume op. Bij de cd zit een uitgebreide handleiding die is opgesteld door Tinley – de specialist in het gedrag van dieren. Ook voor het training met cd geldt, dat ruimschoots starten voor de jaarwisseling een must is.

Thundershirt

Het Thundershirt is een vest voor uw hond dat vrij strak rond het lichaam zit. De zachte, constante druk die het vest geeft, zorgt voor een rustgevend effect op het zenuwstelstel. Het is vergelijkbaar met het inbakeren van kinderen. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt. Via deze link kunt u een video bekijken waarin de mogelijkheden van het Thundershirt worden getoond.

Natuurlijke producten bij vuurwerkangst

Natuurlijk rustgevende producten kunnen angstige dieren ondersteunen om over hun angst heen te komen. Een voorbeeld van natuurlijke producten die kunnen helpen bij angst voor vuurwerk is een combinatie van een Adaptil verdamper, Adaptil tabletten en een Adaptil halsband.

De verdamper en halsband bevatten feromonen (geurstoffen). Deze geurstoffen worden afgegeven door teefjes wanneer zij melk geven. Het heeft een rustgevende werking op de pups maar uit onderzoek blijkt dat dit ook effectief is bij honden op latere leeftijd. Deze stoffen worden niet door een mensenneus waargenomen en zijn niet schadelijk. De tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke aminozuren, GABA en vitamine B complex. Vele wetenschappelijke en klinische studies hebben de positieve werking van de natuurlijke werkzame stoffen op het verminderen van angst bewezen.

Naast bovengenoemde natuurlijke producten zijn er nog veel andere producten te vinden. Belangrijk is niet de illusie te hebben dat een pil of poeder diepgewortelde vuurwerkangst volledig wegneemt. Het kan er wel voor zorgen dat angstige dieren ondersteund worden om over hun angst heen te komen. Verstandig is om natuurlijke producten te gebruiken in combinatie met een training.

Indien bovenstaande methoden niet werken, is het verstandig in contact te treden met uw dierenarts.

Ondersteuning met medicatie

Er bestaan verschillende medicijnen die voorgeschreven worden aan honden met vuurwerkangst. Sommigen hiervan worden vrij verkocht, andere zijn alleen op voorschrift van een dierenarts verkrijgbaar. Niet alle middelen zijn even onschuldig en prettig voor de hond zelf. Een aantal middelen versuffen de hond enorm waardoor ze niet meer kunnen reageren, maar de middelen maken het dier niet minder gevoelig voor geluid. Hierdoor is hij net zo bang, maar zal dit minder geuit worden doordat hij versuft is.

Tips

Tot slot voorzien wij u graag van een aantal tips om de feestdagen samen met uw hond prettig door te komen:

– Straf uw hond niet wanneer hij een angstreactie vertoont en laat het dier niet vluchten.
– Laat een hond die bang is voor vuurwerk tijdens de jaarwisseling nooit alleen thuis.
– Laat uw hond bijtijds uit, wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
– Laat uw hond samen uit met een andere hond, waarvan bekend is dat deze geen vuurwerkangst kent.
– Indien u pilletjes geeft: op tijd toedienen en wees voorzichtig met de dosering.